Vins d'altres indrets |
|||
Escondite Perfecto 2011 (D.O. Bierzo) / Martín Códax 14º / 0,75 L. Tast: estiu de 2014 Coneixíem Martín Códax pels seus reconeguts albariños, que tan bons records deixen amb un bon arròs, per exemple. En aquest cas, ens hem de traslladar al Bierzo, a un amagatall secret on trobem un vi que en nas i al tast exalta per la seva frutalitat, de fruita negra i madura, però que alhora, un cop passada la primera impressió, apareix en boca un estadi intermedi de dolçor agradable i llaminera - fins i tot massa embafadora si es vol -, per passar a una sensació d'acidesa i amargor - carxofa, fruita verda - que caracteritza i dóna estructura a tants mencies excel·lents. Aquest amagatall secret, doncs, no és altre que aquell racó de món que, igual que el Priorat o la Borgonya, han estat escollits per una mà màgica per inspirar-nos amb les seves petites joies. |
Little Beauty Pinot Noir 2011 (Marlborough, Nova Zelanda) / Little Beauty 13º / 0,75 L. Tast: estiu de 2014 Quan
un sol vi, amb el tast d'un parell llarg de copes, es manté en la
memòria olfactiva durant tota una tarda, fins al capvespre, això
significa que té alguna cosa d'especial, i que d'alguna manera el seu
esperit ens transporta per terres conegudes. Malgrat que està elaborat
a Nova Zelanda i pugui pensar-se que es tracta d'un pinot noir més,
dels que emanen fruita, ben llaminers i sucosos, aquest vi
entronca directament amb les bones versions dels seus parents de la
Borgonya: l'aroma és profund, amb un toc inicial de maduixa i de
fruites vermelles, però matisat amb notes fumades, de carn torrada, de
pebrot escalivat, de confitura... La seva llum ens impregna de bon
gust, de sensualitat i de força. Beure vins d'aquesta classe de tant en
tant ens recorda que no som barbàrie, malgrat les notícies de la tele.
|
||
Fonterutoli 2009 (Chianti Classico) / Mazzei 13,5º / 0,75 L. Tast: primavera de 2012 Malgrat
que, fora d'Itàlia, la denominació d'origen Chianti pot
arribar a tenir la mateixa mala fama que els riojas de gama baixa, que
s'aprofiten del renom dels altres per vendre vi apte per a calimotxo,
la veritat és que hi ha tot un ventall d'excel·lents
exemples del contrari. Aquest que tenim aquí, el Fonterutoli
2009, camuflat en una ampolla normaleta i una etiqueta de les corrents,
ve avalat per 92 punts atorgats per la Wine Spectator.
És un vi que té diversos nivells, amb una aroma al
principi tancat que es va obrint, i que sorprèn en cada etapa
del paladar... Un gust per als entesos, sensual i consistent, com un
bon llatí.
|
Domaine des Grands Chemins 2008 (Crozes-Hermitage) / Delas 12,5º / 0,75 L. Tast: primavera de 2012 Els
vins d'aquestes terres es distingeix per la seva elegància, una
elegància acompanyada de l'acidesa i l'amor que posen en el
syrah, la varietat reina, que comparteix tradició i fama a la
vora del Roina. Es tracta d'un vi amb una aroma delicada i floral, molt
agradable, però també apagada. En boca té una bona
mineralitat, que s combin amb una expressivitat amena, que ens parla de
les riberes d'aquell gran riu. El final és persistent, sense
arribar a ser gaire llarg. És un vi per tastar amb els amics, en
una bona taula, un vi per fer companyia mentre acabem resolent el
món amb cinc o sis frases. Un vi per esbargir-se amb una altra
realitat que no sigui sempre la dels nostres vins, habitualment
més corporis.
|
||
East Indian Solera (D.O. Jerez-Sherry-Xeres) / Lustau 20º / 0,75 L. Tast: primavera de 2012 Poques
fgrans empreses dins del món del xerès tenen la fama i el
prestigi que s'ha guanyat Lustau amb les seves diverses elaboracions de
marcada arrel andalusa. En aquest cas, ens trobem davant d'un dels seus
productes singulars, ja que es tracta d'un cupatge d'oloroso sec i de
pedro ximenes dolç, ambdós envellits llargament en
bóta. Un cop barrejats, es tornen a introduir en barrils de
fusta americana durant un any. D'aquesta manera, en surt un portent en
què es combina meravellosament l'estructura i el fons complex de
l'oloroso amb el cos llaminer i vellutat del pedro ximenes. No cal dir
que és perfecte per a les postres o acompanyat de formatges de
gust marcat. Un final ideal.
|
Pinot Noir 2007 (Bourgogne) / Frédéric Magnien 12,5º / 0,75 L. Tast: primavera de 2012 Aquest vi sense filtrar de la variada regió de la Borgonya obre un bell camí a través dels seus efluvis aromàtics, que evoquen la terra, un terreny que es liquifica i que esdevé fruita subtil i vermella en una altra de les notes aromàtiques, i que finalitza amb un fons de bóta delicada. L'aroma típica del pinot noir hi plana, hi unifica. És un vi expressiu en boca, però amb una part del recorregut força mineral, gairebé metàl·lic, i alhora auster. És un vi nocturn, podríem dir. Però el final, d'una elevada acidesa, ens deixa un bon gust de boca, literalment. Es tracta d'un producte d'assenyada qualitat preu per als amants d'aquesta reverenciada varietat de raïm, un vi fet amb la lluna com a bandera, tal com evoca amb vaporosa sagacitat l'etiqueta. |
||
Il Bergantino 2006 (Barbera d'Asti) / Bricco Mondalino 14,5º / 0,75 L. Tast: primavera de 2012 En català, la forma "Bergant"
seria un nom per a un vi, o bé molt dolent i menyspreable, o
bé juganer fins als límits de la tolerància del
bevedor mitjà... "Il Bergantino" no és ni una cosa ni una
altra, sinó un vi elegant, potent, expressiu i força
evocador del seu indret d'origen al Piemont. Elaborat amb la varietat
Barbera, té una estructura robusta i un pas en boca ric i
matisat, amb una fruita rodona (cirera en licor) acompanyada de
l'acidesa idònia. Aquest és un d'aquells vins que
rarament pot decebre a ningú, excepte a aquelles persones que
per norma sols ingereixen vins semisecs, semidolços o
dolços. No era "La canción del pirata" que deia
així: "[...] no corta el mar, sino vuela un velero
bergantín..."?
|
Marqués de Burgos 2009 (D.O. Ribera de Duero) / Bodegas Lan 14º / 0,75 L. Tast: estiu de 2011 Els
clàssics de la Rioja Bodegas Lan han emprès una
aventura empresarial a Ribera de Duero, la germana "clàssica" de
la regió més famosa fora del territori espanyol. Potser
aquesta aventura surt reflectida a l'ampolla en aquest globus circense
rosadet, però el títol de marquès atorgat al vi el
planta a la gleba dels classicons. I és que aquest producte es
mou entre la tradició i la modernitat de forma ambigua. Si
bé es tracta d'un vi ben fet, potser la fruita predomina sobre
la (volguda) harmonia d'una conjunció entructura-fruitositat.
És un vi de cos mitjà amb un nas que vacil·la
entre els torrats i la maduració un xic pesada de la fruita.
És a dir, una elaboració universal, pensada per a un gran
públic que cerca els tòpics dels ribera. Bé, un
servidor pujaria al globus d'aquest viatge, però, sincerament,
no m'emportaria més d'una ampolla de Marquès de Burgos.
|
||
Beso de Vino 2009 (D.O. Cariñena) / Grandes Vinos y Viñedos 13,5º / 0,75 L. Tast: estiu de 2011 N'hi
ha que tenen un estrany sentit del màrqueting, i posen etiquetes
horribles o noms inapropiats a vins que, pobrets, no s'ho mereixen pas.
En aquest cas ens trobem amb un cas doble d'aquesta estultícia
estètica. Un vi que dugui el nom de "beso de vino" i que en
l'etiqueta un toro infantilitzat begui sota un cor carmesí
dibuixat a manera d'estrella voladora no promet gaire. És
d'aquelles coses que, a qui ens agrada un mica el vi, ens condueixen a
emprar el llatí escolar i cridem "vade retro". Tanmateix, en
aquest vi jove de tap de rosca, un detall trastoca aquesta primera
impressió: hi diu que en Parker li va donar 89 punts, i a
l'etiqueta, que té uns aromes amb notes de nous i plàtan,
amb un fons de compota de mores, mentre que en boca sentim poma verda i
menta. I el més fort: tot això és veritat. Ens ha
vençut l'antimàrqueting?
|
Barbaresco 2005 (Barbaresco) / Produttori del Barbaresco 14º / 0,75 L. Tast: primavera de 2011 Si
agafem l'ampolla d'aquest vi i n'observem l'etiquetat tindrem una
estranya sensació de monopoli. El nom és un, la
regió, el mateix nom, i l'empresa també. Clarament,
algú vol treure profit d'un nom: "barbaresco", un nom que entre
els entesos en vi té molta força, quasi tanta com una
altra designació italiana, el barolo. I és que s'ho
mereix, ja que assoleix les cotes de refinament dels millors francesos,
amb els trets singulars propis de la varietat nebbiolo. De color
atractiu, bastant prim, en nas és profund, fi i elegant. Els
tanins encara no estan arrodonits, per la qual cosa encara podria
passar uns quants anys més en ampolla perfectament, però
ja es pot gaudir ja del seu poder de convenciment. Val la pena
apropar-se a aquesta Itàlia de la tradició.
|
||
Château Seigla-Laplagne 2006 (AOC Puisseguin St-Émilion) / SCEA Anne Godet 13º / 0,75 L. Tast: primavera de 2011 El
món dels Burdeus és un immens oceà prestigiat en
què entrar és perdre-s'hi. I sovint, com passa molt
habitualment amb els pomposament reconeguts riojes, ens donen gat pel
llebre, especialment en les seves gammes baixes o mitjanes. A qui els
agradi en els vins l'honestedat i l'harmonia no cal ni que s'apropin a
aquest burdeus de la zona de Puisseguin Saint Émilion. És
un vi de cost moderat, si tenim en compte molts altres productes de
l'indret, però força irregular en les notes
organolèptiques. Hi destaca una aroma profunda, marcada, d'oliva
negra, amb notes de cuir i amb un fons de fruita negra madura.
Això el faria potser un vi prometedor, però en boca
resulta bastant líquid i carregat de puntes d'alcohol, amb un
final més aviat curt i no gaire suggeridor. Tanmateix, el ram
aromàtic el fa digne d'esment, i de fet se'l podria incloure en
la llista d'aquells vins en què destaca nítidament un
aroma determinada: l'oliva negra.
|
Château de Montfort 2007 (AOC Vouvray) / SC Château de Montfort 11,5º / 0,75 L. Tast: primavera de 2011 Aquest
és un vi d'aquells que són anomenats "semisecs", "pecat"
que perdonem amb misericòrdia als vins blancs que no són
necessàriament de postres, i que poden servir d'aperit¡u o
per acompanyar algun plat lleuguer. Aquest vouvray monovarietal de
chenin blanc resulta un magnífic exemple de la qualitat
d'elaboració en una direcció determinada que s'ha assolit
al nostre país del nord: finesa, harmonia, concentració
ben entesa i claredat aromàtica. En aquest cas, hi dominen les
fruites exòtiques i el meló. Per les seves
característiques pot adaptar-se en maridatges de plats lleugers.
Aquests vins fan, sens dubte, la vida més plaent i ajuden a
entendre què és un vi equilibrat i ben fet. Tanmateix,
arrisquen el mínim i no ens sorprendran amb aquell tret
únic i adorable que cerquem en els bons vins.
|
||
Château Ollieux Romanis Cuvée Prestige 2008 (AOC Corbières) / SCEA Vignobles Romanis 13,5º / 0,75 L. Tast: hivern de 2010 En
el món actual del vi els vells prejudicis desapareixen d'una
manera exponencial, de manera paral·lela als reptes de futur que
ens va dissenyant internet. Aquest excel·lent vi blanc
occità indica la qualitat a què s'ha arribat en aquestes
zones vitivincíoles, que en altra època rebien de tot
menys elogis - llevat dels vins dolços i rancis. Les Corberes, a
més, ens situen en la frontera entre els Països Catalans i
l'Occitània històrica. El Cuvée Prestige 2008, que
combina les varietats marsanne i roussanne -ambdues procedents de la
vall del Roine- és un producte delicat i alhora força
potent. Al nas destaquen les notes florals sobre un fons de mantega i
torrats lleus, fruit de la criança en bóta. Això
darrer també li aporta una suculenta estructura
qu acompanya l'interessant pas per boca.
|
Viña Tondonia Reserva 1992 (D.O.Ca. Rioja) / López de Heredia 12º / 0,75 L. Tast: hivern de 2010 Igual
que el disseny de l'etiqueta o de la contraetiqueta, així com de
la informació que hi inclou, aquest és un vi certament
anacrònic. Avui en dia utilitzem aquets adjectiu de forma
descaradament pejorativa, perquè el postromanticisme cultural en
què encara vivim valora sobretot la novetat, però aquest
petit líquid latent del 92, any olímpic, és un
bàlsam d'una altra època que es pot estimar com a tal. Un
nas atípic si estem acostumats als vins blancs projectats amb
aromes netes, definides, que a més no es fan per a guarda,
però on podem trobar-hi efluvis de moscatell i fusta, amb notes
de pebre verd, chili, licor de pera, i un llarg etcètera. En
boca perd per l'amargor final, que trenca en cert grau l'harmonia
prevista en un vi d'aquest color daurat de tons apagadissos. Sigui com
vulgui, el seu tast constitueix una experiència prou
difícil de repetir amb vins comercials a l'Estat espanyol .
|
||
Les Guerets Aloxe-Corton 1er Cru 2004 (Borgonya) / Domaine Doudet 13º / 0,75 L. Tast: hivern de 2010 Una
bona recomanació per a aquest vi és la
següent: deixar-lo resposar en ampolla uns quants anys
més, sense cap pressa. Collit de vinya vella, es tracta d'un
borgonya molt ben estructurat, precís en boca i amable -malgrat
l'austeritat en fruita-, amb un final llarg i evocador. Li costa molt
d'obrir-se i encara manté els tanins sense desenvolupar.
Però no és un vi decebedor, sinó un vi a qui li
manca una mica de maduresa. En aquest sentit, tornem-hi, cal tenir
paciència. Sols al final d'una llarga estona al decantador i a
la copa desenvolupa unes aromes típiques del pinot noir. Com a
bon vi produït a la Côte d'Or, una de les regions més
valorades de la Borgonya, resulta un excel·lent amic de festa
grossa.
|
Terra d'Uro 2006 (D.O. Toro) / Terra d'Uro 14,5º / 0,75 L. Tast: hivern de 2010 Un
100% tinta de Toro, la varietat típica i redundant de la
regió lleonesa amb nom de bèstia grossa, constitueix
gairebé una obvietat en el panorama de vins de Toro. Es tracta
d'un raïm que serveix per elaborar vins densos, amb molt de cos,
essència d'aquesta varietat de l'ull de llebre. Tanmateix, cal
remarcar que aquest vi presenta una estructura i una fruitositat molt
agradables, i fins i tot una acidesa que li dóna harmonia i
elegància. Tot plegat l'allunya dels Toro fets a la
baliga-balaga, creient il·lusòriament que la força
del raïm per si sol crea grans vins. És cert que sense un
gran raïm és impossible fer un gran vi, però no
és pas condició suficient. El Terra d'Uro té una
excel·lent relació qualitat-preu, i cal agrair-ho.
Esperem que aquest vi no acabi com l'ur, el brau salvatge extingit que
li dóna nom.
|
||
Gentil "Hugel" 2006 (AOC Alsàcia) / Hugel 12º / 0,75 L. Tast: hivern de 2010 Hugel
és una de les grans firmes productores de vi d'Alsàcia,
en concret des de 1639 - si és certa l'afirmació temporal
de l'etiqueta. En aquest cas, el vi Gentil, de nom tan
verdaguerià, conté un cupatge de gairebé totes les
varietats blanques que es produeixen a la regió: sylvaner, pinot
gris, riesling, gewürztraminer i muscat. Al nas destaquen les
notes cítriques envoltades de flaires d'herba verda fresca,
alhora que es perceben uns singulars matisos de gingebre i
espècies. Justament aquestes darreres característiques,
que es mantenen en boca amb una expressivitat vibrant i es combinen amb
un destacable final mitjà d'ametlla, fan que resulti un vi
especialment apropiat per al maridatge amb el sushi i d'altres plats
japonesos. Alhora, és un vi d'aperitiu perfectament independent.
|
Finca la Cuesta 2008 (D.O. Bierzo) / Luna Berberide 14º / 0,75 L. Tast: tardor de 2010 Aquest
vi resulta prou curiós. Li costa bastant obrir-se (potser
perquè ve d'una finca el nom de la qual ja ho indica...). Al
principi apareix clarament un aroma afruitat, que no sortiria pas de la
tònica habitual en vins de poca criança. Després,
una bona estona després, es desenvolupen notes de cuir, tabac,
clau, molt elegants i especiades. En boca hi trobem dues fases: una
primera de caire dolcenc en què domina la fruita madura, i una
altra plenament tànica, potser una mica astringent, com si
encara calgués encara arrodonir els tanins en ampolla. Fet amb
100% de vinyes velles del raïm típic del Bierzo, mencia,
cal recomanar aquest vi, d'una bona relació qualitat-preu,
sobretot per als amants d'aquesta varietat que busquin sensacions noves.
|
||
Durius Natural Reserve Syrah 2005 (Vino de la Tierra de Castilla y León) / Haciendas Durius 13,5º / 0,75 L. Tast: tardor de 2010 Havent
conegut diversos siràs, aquesta versió castellana de la
marca Marqués de la Concordia resulta inquietant. Es tracta,
sembla, d'una domesticació de la varietat per convertir-la en
quelcom assumible per als amants dels vins de Ribera o de la Rioja que
no estan per aventures sensorials. L'apropiació s'ha
realitzant reduint mitjançant la fusta els punts més
personals -i interessants, d'altra banda- d'aquesta varietat, notes que
l'han dut a la fama arreu del món, des d'Austràlia fins
al Cono Sur, passant,
és clar, per la zona del Roina, que li va atorgar la
glòria. Situats en aquest cas al cor del Parc Natural Arribes de
Duero, aquest vi hauria de reconèixer i realçar els
valors "naturals" del raïm. Ens trobem, però, davant d'un
vi elaborat amb la perfecció de qui no perd el temps en
minúcies, sinó que li interessa un producte amb cos,
rodó, i prou simple per satisfer un determinat sector del
públic.
|
Carmen Gewürztraminer 2009 (Valle Central, Xile) / Carmen 13,5º / 0,75 L. Tast: tardor de 2010 De
vins de Xile n'hi ha molts, i cada cop, malgrat la producció
relativament menor que d'altres països del Nou Món, com
Argentina o Austràlia, adquireixen un prestigi dins del marc
internacional. La seva virtut és, que llueix especialment quan
tenim una dedicació al darrera. Aquest gewürztraminer amb
una petita part de semillon es caracteritza sobre tot per una
floralitat de l'aroma força potent i suggestiva, amb un rerefons
cítric ben agradable i atraient. En boca resulta fresc i ben
estructurat, amb un toc mineral no pas marcat, però sí
perceptible. No es tracta d'un vi complex, però sí d'un
producte més que apte per a un aperitiu o un dinar lleuger. Un
servidor li canviaria el nom, és clar, però
Mérimée i Bizet n'estarien encantats...
|
||
Domaine de la Borie Blanche 2004 (AOC Minervois Livinière) / Lorgeril 13,5º / 0,75 L. Tast: tardor de 2010 Lorgeril
és una empresa vitivinícola que produeix els seus vins
bàsicament a la zona occitana i rossellonenca d'aquest migdia
francès que intenta trencar tòpics amb l'esforç
del treball ben fet. Aquest vi, marcat amb la concreció
"Terroirs d'altitude", procedeix d'una zona reconeguda com a tal
recentment, localitzada a l'est de Carcassona. Sorprèn la seva
elegància i la redonesa de l'acabat final, que ens ofereix un
cos prim, lleuger, però amb una personalitat i un
caràcter ben propis del sirà, que hi domina. Cal cercar
justament aquests vins que, tot i ser francesos, no s'escapen de preu i
assoleixen una relació qualitat-preu ben profitosa. Es tracta
d'un vi eminentment elegant i ben elaborat, un producte que, sense
pretensions, pot competir amb equivalents de gamma de regions
més conegudes.
|
Pittacum Barrica 2004 (D.O. Bierzo) / Pittacum 13,5º / 0,75 L. Tast: estiu de 2010 Aquest
nom llatí tan singular sembla que respon a les àmfores la
punta cònica de las quals posseïa una doble
funció: poder-les clavar sòlidament en terra
perquè no es tombessin i que la mateixa terra mantingués
el producte amb una certa frescor. I aquest vi del tercer
mil·lenni també ens ofereix -com a mínim- una
doble funció: ens permet assaborir la terra en què va ser
clavat el pittacum en la seva saborosa versió de mencia,
varietat pròpia i particular del Bierzo, alhora que ens presenta
una frescor moderada, polida pels sis mesos en bóta del
líquid. Les aromes són suggerents i intenses, alhora que
l'expressivitat en boca del vi ens duu senyals de riquesa i
domesticitat, riquesa per les notes diverses que s'hi troben i
domesticitat per la plàsticitat en què s'adapten entre si
per lliurar-nos al plaer del vi ben pensat i ben fet.
|
||
Almuiña 2008 (D.O. Rías Baixas) / Rubines Vinum 12,5º / 0,75 L. Tast: estiu de 2010 Encara recordo quan els meus amics d'institut anaven a un bar de Tarragona, de propietaris gallecs, a engatar-se de ribeiro.
A mi no em va agradar mai beure en uns tassons de ceràmica
gairebé plans aquell líquid tebi de sabor indefinit. La
redescoberta dels vins gallecs ens arriba gloriosament gràcies a
grans vins de segell albariño (inimitabe), però
també a elaboracions de preu econòmic com aquest cupatge
d'Albariño i Treixadura, etiquetat per cert en gallec. En nas hi
trobem en un inici cítrics i pera, però evoluciona i
arriba a notes interessants de torrats i pebre verd. En boca flueix
expressiu i fresc, amb un cos mitjà una mica endolcit,
però gens flàccit. El final és elegant i llaminer.
|
Barbera d'Alba 2007 (Barolo) / Cordero di Montezemolo 14º / 0,75 L. Tast: primavera de 2010 Aquest monovarietal de cep de nom poètic, com si d'una albada es tractés, ens
fa adonar que l'amant ens ha deixat. Aquest amant venia de la bota
itàlica, i ens va dur una bóta gala per embellir el vi
fins a extrems ensospitats. La seva absència ens trastoca. Per
això el recordem amb la prosaica poesia d'aquest vi. I dic
prosaica perquè no imprimeix un estil propi en el deix de fruita
fresca, de bona estructura i de boca ampla i final prou llarg que el
caracteritza. Més aviat és un bon vi potent i
escàs de complexos, obert a tots els que el vulguin fer passejar
pels seus paladars, un vi vinós de la bella Itàlia, i
més en concret de la prstigiosa regió piemontesa de
Barolo.
|
||
Maranges 1er Cru La Fussière 2007 (Borgonya) / Earl Roger Belland 13º / 0,75 L. Tast: primavera de 2010 Les recomanacions dels
botiguers dels cellers i de les botigues especialitzades sovint ajuden
força a esclarir el terreny en el domini de vins foranis de
segmentació tan complexa com són els borgonya. Aquest 1er
Cru és un tot un goig per als sentits. Evidentment, no ens
aporta cap de les meravelles dels vins de guarda d'anyades
pretèrites, però ens ofereix el vigor i la força
d'una juventut esplèndida, generosa i tossuda. Tossuda a l'hora
de marcar les aromes de fruites silvestres, de maduixa, de cirera, i en
boca, tossuda en la plenitud d'una expressivitat en què es
condensa un raig de carnositat sensual amanida amb notes de
pètals de rosa i balsàmics. El final és llarg i
complex, i ens duu a la Borgonya, d'on no en sortirem si mantenim un
glop d'aquest vi a la boca.
|
Château Roylland Saint-Emilion Grand Cru 2004 (Bordeus) / S.C.E.A. Roylland 13,5º / 0,75 L. Tast: primavera de 2010 A vegades una ampolla serveix merament
per passar una bona estona amb els amics, tot descobrint nous
panorames, nous territoris, a través de sensacions que omplim de
referents evocatius a través de l'intercanvi dels coneixements
més diversos. La idea és viure al màxim la
companyia. En aquest sentit, el grand cru de 2004 de Roylland ens
apropa amb ràfega llaminera als camps atlàntics
bordelesos. Es constata de seguida, però, que el líquid
arriba mancat de certes ambicions, cosa que es pot deure a l'anyada o
als mètodes de treball del celler. Tanmateix, l'expressivitat
d'aquest vi resulta suficient per fer una primera mirada somrient al
territori que bevem. Hi ha fruita madura vermella i un to continu
dolcenc que ens el fa amable i diligent, servil però
amical.
|
||
Riesling 2005 (AOC Alsàcia, França) / Cave de Turckheim 12º / 0,75 L. Tast: hivern de 2009 Sota el nom tan
francès de Turckheim s'oculta aquesta meravella germànica
que és el riesling (no hi ha pas motiu d'ofensa, els descendents
dels gals llueixen d'altres sobèrbies elaboracions
vitivinícoles). En aquest cas, tot i que el nas era una mica
apagat, amb notes lleugeres de pera, s'aprecien els trets típics
de la varietat en aquestes contrades: equilibri i cremositat
contrastada amb un punt escaient d'acidesa. En boca sorgeix un toc de poma i mantega, sempre frescos i acurats, i un
bon final, encara que tirant a curt. No hi ha res a dir contra aquells
i aquelles que consideren que els rieslings són els vins blancs
més distingits sota la capa del sol.
|
Domaine Labranche-Laffont 2001 (AOC Madiran, França) / Christine Dupuy 13,5º / 0,75 L. Tast: tardor de 2009 Els que vam descobrir els vins de Madiran gràcies al programa del Gorgori en què van convidar Lluís Llach
li ho agraïm sincerament. Són uns vins tànnics, fets
amb la varietat que va donar nom a aquesta caracterització
enològica. Malgrat que en aquest cas va acompanyat d'uns bons
percentatges de cabernet sauvignon i cabernet franc, la força
del tannat preval i en fa un producte vigorós, amb fruita madura
però encara viva i il·luminadora, malgrat els anys. No hi
ha tenebres gustatives, doncs, quan tastem aquest vi, d'un final plaent
i un pèl aspre. Es tracta d'una experiència de plenitud
d'un vi en què destaca l'essència d'un tipus de vi que no
ens hauria de resultar massa llunyà.
|
||
Sauvignon Blanc Chardonnay 2007 (Alta Galilea, Israel) / Flam 13,3º / 0,75 L. Tast: primavera de 2009 Una de les
característiques més evidents de les ampolles
produïdes a Israel per al mercat interior és que, tot i que
hi hagi una llarga parrafada, a causa de l'alfabet ens quedem amb un
pam de nas, igual que amb la majoria d'ampolles del Priorat, en
què sols apareix l'any i, amb sort, les varietats. Això,
alhora, permet també bastir una opinió pròpia
sense influències externes. En aquest cas, la casa Flam ens
ofereix un vi blanc amb molts matisos, sense haver passat per
bóta: una aroma suau, marcada per la flonja floralitat del
sauvignon blanc, amb tocs de préssec madur i cítrics que
evolucionen a brioix. En boca explosiona en una pluralitat molt
agradable, però sense recórrer al final endolcit,
sinó que manté una acidesa i amargors molt elegants que
li atorguen intensitat i fermesa.
|
Pinot Noir 2002 (Eger, Hongria) / Vincze Béla 12º / 0,75 L. Tast: hivern de 2008 La sorpresa de la temporada, un hivern fred i nevat, ens l'ofereix aquest esplèndid vi hongarès.
Per l'anyada, podia sorgir la sospita que ens trobéssim un
líquid caigut, un pèl passat, sense força. La
realitat deixa enrere qualsevol pensament en aquest sentit: És
un vi amb tremp, marcat per uns aromes vius de fruita negra fresca i en
conjunció feliç amb el roure. En boca delecta amb una
astringència que, a banda d'atorgar-li un nervi elegant, ens
adverteix que aquest vi encara pot donar força guerra i
arrodonir-se en ampolla si li donem temps. La qualitat d'aquest pinot
noir no té res a envejar als vins de la Borgonya amb qui
competeix. Sols comparant amb versions franceses molt més cares
podríem dir que li manca certa profunditat i notes complexes.
Tanmateix, això ja seria una altra lliga.
|
||
Yarden Chardonnay 2006 (Alts del Golan, Israel) / Golan Heights 14,5º / 0,75 L. Tast: hivern de 2008 No podem dir que aquest vi d'Israel sigui un chardonnay original,
però en la seva vessant de fidelitat a uns orígens ens
duu al plaer del tast. Es caracteritza per un equilibri
fantàstic entre la fusta de la bóta, matisada i
atemperada per la força mateixa de l'estructura del vi i per la
seva fruitositat. Al nas es respira fenc i fruits secs, amb una nota
intensament anisada. El final enganxa, pel cos de mantega amb un toc
picant que, tot i no ser massa llarg, no decep gens. Yarden és
una de les marques vinícoles més exportables d'Israel, i
confiar-hi dóna moltes alegries.
|
Gamla Pinot Noir 2006 (Alts del Golan, Israel) / Golan Heights 14.5º / 0,75 L. Tast: hivern de 2008 Ja fa uns quants anys
que Israel produeix vins d'alta qualitat que han superat els
tòpics, com força vins del nostre país. En concret
aquest producte un pinot noir que es recolza sense manies en el
model francès, que es nota especialment al nas, amb una aroma
clàssica no massa intensa, però amb un punt de maduresa
del vi que indica un bon pas per bóta. En boca resulta ple i
expressiu, acaba d'una manera tan llaminera que és
difícil renunicar al següent glop. Encara que és cert que manca de profunditat i de complexitat, la relació qualitat-preu engresca a la compra, de ben segur.
|
||
Limousin 2002 (D.O. Rueda) / Marqués de Riscal 12,5º / 0,75 L. Tast: hivern de 2008 Els vins blancs de Rueda
segurament són alhora una competència i un complement
dels blancs penedesencs. De blancs se'n fan arreu de l'Estat, i de molt
bona qualitat en alguns casos. Tanmateix, Rueda és un d'aquells
indrets en què ja des d'anys i panys s'ha apostat decididament
pel blanc, i més en concret per la varietat verdejo.
D'un groc or intens a la vista, en l'aroma, pura i penetrant, destaca
l'ametlla amarga, els cítrics i unes notes balsàmiques
variades, ben compenetrades amb la resta. En boca es percep una bona
estructura i una modulació de matisos i acidesa bastant
interessant.
|
Riesling 2007 (AOC Alsàcia) / Wolfberger 12º / 0,75 L. Tast: tardor de 2008 Aquest és un vi
amb una excel·lent relació qualitat-preu. De
producció massiva, es tracta d'un producte molt ben elaborat per
una de les cooperatives més importants d'Alsàcia. El
raïm emprat suposa un dels grans potencials de la regió i,
realment, l'harmonia, els tons cítrics refrescants, el bon pas
en boca, amb mineralitat i expressivitat vellutada, així com el
final llaminer resulten un actiu difícil de superar en vins
d'aquesta gamma. Per tant, estem davant d'un dels pocs vins d'aquells
que duen una enganxina promocional amb una medalla aconseguida en
un concurs de tast internacional que veritablement li era ben
merescuda.
|
||
Nero d'Avola 2005 (IGT Sicília) / Masseria Trajone 13º / 0,75 L. Tast: estiu de 2008 Un vi plenament
mediterrani com aquest, de la varietat nero d'avola, acompanya els
vespres d'estiu de forma meravellosa. La seva aroma no és pas
complexa, però sí molt agradable. Evoca la garriga i els
seus fruits, i ens desvetlla aquell temperament vínic que era
clàssic per als nostres avantpassats no abstemis. En boca
sorprèn la seva harmonia, amb uns tanins rodons que no cauen en
la monotonia. Servit a la temperatura adient no pot decebre (una mica
més baixa que els 18º indicats a l'ampolla). I és
que a Sicília hi ha moltes més coses que algunes de les
més dinàmiques formes de la Cosa Nostra...
|
Equus 2006 (Valle de Maipo, Xile) / Haras 14,9º / 0,75 L. Tast: estiu de 2008 El primer cop d'efecte
que podem rebre d'aquest vi es troba en la graduació: Quasi 15
graus en un vi blanc, fora dels nostres (sovint) excel·lents
terra alta i priorats, pot significar un bon cop de puny al paladar. No
és el cas: Equus, la gamma baixa de la casa Haras, elabora un vi
blanc sense estridències, i el que menys es nota aquí
és l'alcohol. Una altra virtut del producte rau en la ben
trobada combinació al nas entre la fusta del roure i una
càlida fruita tropical, i en boca entre la frescor d'una mica
d'agulla i una cremositat ben llaminera. El final és dolcenc i
fa repetir. En tot plegat s'hi amaga la participació de la gran
família toscana dels Antinori, copropietaris de Haras de
Pirque.
|
||
Character Syrah 2005 (Valle de Maipo, Xile) / Haras 14,6º / 0,75 L. Tast: estiu de 2008 Encara que porti un petit percentatge de cabernet sauvignon,
aquest exhuberant sirà xilè constitueix una
excel·lent mostra de monovarietal amb llarga criança. El
buquet ofereix una base de fruita negra molt madura (móres i
cassís) amb notes de pebre negre i una capa de tons
balsàmics força interessant. En boca, reflecteix el seu
nom: El caràcter del sirà, que gairebé es mastega.
Al final, trobem un bon retrogust amb un lleu deix de
regalèssia. Tanmateix, aquells que vulguin
buscar-hi l'austera elegància del sirà
francès en sortiran decebuts, ja que la relativa sedositat del
Character Syrah pateix d'una embafadora i carregosa calidesa molt
pròpia d'aquelles latituds.
|
Olvena Merlot 2003 (D.O. Somontano) / Olvena 13,5º / 0,75 L. Tast: estiu de 2008 Els vins de Somontano
són un destacat valor en alça des de fa uns anys. Les
condicions climàtiques beneficien la regió i permeten
elaborar uns productes difícils de superar per la qualitat i el
seu preu assequible. Una de les novetats que cal celebrar és
aquest Olvena Merlot, que s'allunya de la preminència de la
fruita madura, a vegades tan carregosa, per establir un bell
diàleg amb la fusta de la criança en bóta (cinc
mesos). El pas en boca resulta harmònic, encara que amb un punt
final astringent que a la temperatura adequada li atorga
elegància. És un bon vi per degustar amb calma, encara
que no resulta massa complex, però és potent i es vol fer
sentir.
|
||
Carmenère Varietal 2006 (Valle del Maipo, Xile) / Indomita 14,5º / 0,75 L. Tast: primavera de 2008 Aquest vi
no és cap meravella, certament. Tot i que la frase
resulta un mal inici, no vol sinó indicar que estem davant
d'un vi per a aquells que desconeguin aquesta varietat, la carmenère, que en un moment donat es va considerar perduda a
causa de la fil·loxera, i que posteriorment va ser redescoberta
a Xile, on va nèixer la marca Indomita. Cal destacar que
aquest monovarietal assoleix un grau d'elegància i
profunditat que exemplifica força bé les
característiques principals de la Carmenère, amb un toc
de violetes molt amable. Li cal un temps llarg per arrodonir les puntes
d'alcohol, però resulta molt adient per acompanyar una
costellada de taula parada.
|
Pinot Noir 2003 (Pemberton, Austràlia) / Treehouse 14º / 0,75 L. Tast: hivern de 2007 Els vins del Nou
Món estan a l'alça. Es caracteritzen per unes aromes molt
marcades i, sovint, un pèl de fruita sobremadura que els fa
perdre incondicionals. No és el cas d'aquest pinot noir
australià, que recorda pels seus trets els vins més
genuïns d'aquesta varietat, és a dir, els borgonya. Al nas
presenta una capa de cirera i maduixa, conformada sobre una base de
fusta que no destaca gens, al contrari. Sense arribar a tenir tocs
florals, apareixen distintes notes
subtils, que van variant a mesura que el vi s'obre (com la xocolata).
L'acidesa és simplement perfecta, i acompanya pausadament
però amb fermesa el pas per boca. No es tracta d'una simfonia,
sinó d'un excel·lent quartet de corda que ens envolta
d'una miraculosa melodia.
|
||
Cebernet Sauvignon - Merlot 2003 (V.T. de Extremadura) / Vade Mecum 13º / 0,75 L. Tast: hivern de 2007 Aquest vi enganxa per la
interessant combinació de l'estructura i acidesa del cabernet i
la dolçor i calidesa del merlot, en un cupatge que evoca en la
ment una espiral de contraris (se'ns informa que és un "vi
d'autor"). No a tothom interessarà la bona gràcia
d'aquest parell d'internacionals, i hi trobaran sols un vi
força similar als de les Amèriques. Les aromes, en aquest
sentit, són les típiques d'un vi de criança curta
d'aquestes varietats: Cassís, fruites del bosc, alguna nota de
clau... En tot cas, sembla que l'obra de Rafael Úbeda que
il·lustra l'etiqueta aludeix l'espiral de contraris esmentada
(dos personatges units per l'esquena).
|
Bembibre 2004 (D.O. Bierzo) / Dominio de Tares 14º / 0,75 L. Tast: hivern de 2007 Dominio de Tares
és el celler insígnia en l'aposta decidida d'alguns
productors i enòlegs pels vins de qualitat del Bierzo, una zona
històricament deprimida entre Lleó i Galícia, que
avui és capaç de fornir petites meravelles com aquesta.
Amb una frescor resistent al pas del temps en ampolla, ens introdueix
aromes de cirera i pebre, i el toc ineludiblement elegant de la
mencia, la varietat típica del Bierzo, amb un entretingut final licorós. Es tracta d'un vi
molt recomanable per a aquells que vulguin descobrir aquesta
singularitat, tot i que per acabar d'arrodonir-li els tanins caldrien
un bon parell d'anys de guarda.
|
||
Morago 2004 (I.G.T. delle Venezie, Itàlia) / Pasqua 14º / 0,75 L. Tast: hivern de 2007 Em fa l'efecte que
Itàlia és un d'aquells països propers, com Portugal,
que hem ignorat massa temps com a productors de grans vins.
Malauradament, la fama se l'ha endut un pecaminós suc de most
alcohòlic que anomenen Lambrusco. Morago és un vi sense
complexos: utilitza una varietat forana procedent de França, la
cabernet sauvignon, de la qual n'extreu les principals virtuts per
oferir-nos un vi de raça mediterrània, càlid
però força tànic, amb aromes balsàmiques i
de fruita vermella molt madura. Potser li manca una mica d'equiibri, ja
que en boca se li noten algunes puntes que caldria polir.
|
Laforet Pinot Noir 2005 (Borgonya) / Joseph Drouhin 12,5º / 0,75 L. Tast: hivern de 2007 Per a aquells que
vulguin iniciar-se en el món del pinot noir, aquest Laforet 2005
és un bon punt de partida, ja que destaca precisament per la
seva classicitat. La flaira subtil de fruites vermelles es combina amb
un punt d'acidesa a mig tast, elegant però encara per polir.
Lleugeresa i manca de cos regnen a l'hora de desgustar-lo. Ara
bé, aquest vi francès s'ha de veure (i beure) com un punt
de partida, ja que molts d'altres productors (i el mateix Drouhin en
gammes superiors) fan autèntiques meravelles amb la varietat:
les que han atorgat fama mundial a aquesta regió sublim de la
vinicultura.
|
||
St. Andrea Pinot Noir 2005 (Eger, Hongria) / Gyorgy Lorincz 12,5º / 0,75 L. Tast: primavera de 2007 De Catalunya estant, i en comparació amb d'altres regions del món,
més aviat no pensaríem que Hongria produeix uns vins
d'alta qualitat capaços de satisfer paladars exigents. St.
Andrea és una marca de l'elaborador G. Lorincz que esmicola
qualsevol d'aquests prejudicis. Es tracta d'un vi delicadíssim,
prim, gairebé rosat. Les aromes de maduixa, fruita blanca i
plantes en flor, i una lleu acidesa final encaixen en equilibri
perfecte per prendre sol o per acompanyar plats suaus de verdures.
Sempre ben fresc, és clar.
|
Tres Picos 2003 (D.O. Campo de Borja) / Borsao 14,5º / 0,75 L. Tast: tardor de 2007
L'aroma del vi prometia força, però la força es va
quedar en l'aroma: Fruita vermella molt madura, regalèssia i un
lleuger toc de fusta (tot i que és macerat en dipòsits).
Si bé omple i és fins a cert punt expressiu en boca,
aquest vi resulta un exemple perfecte dels garnatxes monovarietals
sense una estructura consistent. Per contra, li manca acidesa, mentre
es dilueix en un glop tou i agradable, vellutat, que acaba en uns
tanins tirant a dolços. És un vi per als pocs exigents,
però ajuda a passar la vetllada amb bona companyia. Això
sí: L'ampolla és preciosa.
|